Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Adaptabilita, snižování rizik a vytrvalost

Okuma
2. 4. 2013 23:15
Čtenářů: 16504
U příležitosti zahájení spolupráce společnosti Misan s.r.o. s významným japonským výrobcem číslicově řízených obráběcích strojů, firmou Okuma Corporation, přinášíme rozhovor s bývalým dlouholetým prezidentem a generálním ředitelem Evropské centrály Okumy nacházejícím se v Německém Krefeldu. Ve věku 69 Karl-Heinz Dreyer předal svůj post jako prezident a generální ředitel Okuma Europe GmbH Kaoru Aoyamovi. Předáním vedení společnosti zakončil i konec kariéry- 50 let aktivního podílu na rozvoji mezinárodního průmyslu obráběcích a tvářecích strojů.

Pane Dreyere, strojírenství, respektive strojírenský průmysl byly půl století vaše profese. Jaké zkušenosti a doporučení byste chtěl předat mladým lidem, kteří nyní začínají svou profesní kariéru?

 

Karl-Heinz Dreyer: S radami pro lidi, jejichž život a okolnosti jejich existence neznám, jsem velmi opatrný. Ale snad tolik: Ujišťujte se pravidelně, zda se cítíte šťastni, když se probudíte, a těšíte se na svou práci i lidi, kteří vás obklopují. Pokud tomu tak není, nehledejte příčinu u druhých, nýbrž hledejte a soustřeďte  se na to, co můžete změnit sami. Příčina vlastní nespokojenosti, nebo dokonce konfliktů s ostatními má docela často kořeny ve vlastním postoji k sobě samému, vztahu k druhým a osobním vyhodnocením situací a jejich okolností.

To zní jako výzva ke spolupráci a respektu k ostatním, namísto konfrontace, a odsuzování. Ale jak se může taková filozofie uplatnit, když kolegové, jednotliví konkurenti nebo dokonce celé státy používají metody špinění a ponižování?

Karl-Heinz Dreyer: Nejde o to, být  proti. Tlak vždy vyvolá odpor. To vyžaduje úsilí od každého, kdo na takový způsob přistoupí. Odkazy na špinavost ostatních, nebo jak nespravedlivý je svět, často pramení z určitého bloku v myšlení a jednání. Život je přeci o změně. A v tomto smyslu je angažovanost pro věc mnohem jednodušší a příjemnější, než boj proti změnám. Moje rada je rovněž, soustředit vlastní schopnosti a vůli na věci a situace, které mohu sám ovlivnit a vytvářet. Mimochodem, to zcela odpovídá í filozofií Okumy.

Jak je důležité, že u CNC řízení, pohonů, odměřování a operačního software Okuma spoléhá na vlastní kvality?

Karl-Heinz Dreyer: To, co Okuma nazývá „jedno- zdrojový koncept „ a prezentuje mottem „one source – first choice“ je jen nejviditelnějším výsledkem firemní filosofie, ale uvést lze i řadu dalších příkladů. Například ani v těžkých dobách jsme nikdy v Okuma Evropa nepoužili výpověď pro nadbytečnost. Obdobnou kontinuitu s exkluzivními prodejními partnery uplatňujeme ve 30 zemích napříč Evropou. Dobře fungující spolupráce postavená na vzájemné důvěře se vytváří a trvá desítky let. Pro nás všechny jsou dlouhodobé cíle mnohem důležitější, než rychlé uzavření obchodní dohody. To platí i v těžkých dobách.

Například náš dealer v Německu, firma Hommel CNC technologie (HCT), přijala nové zaměstnance v časech, kdy poptávka byla velmi nízká. Pan Wollschläger (generální ředitel HCT) tedy přemýšlí s dlouhodobou perspektivou. Smekám klobouk a říkám: „děkuji".

Jak se chcete uplatnit proti očekávaným tlakům na celosvětovém trhu obráběcích strojů?

Karl-Heinz Dreyer: Slyšel jsem znovu slovo proti? Není pochyb, že v některých strojírenských oborech existuje nadbytečná kapacita již dnes. K tomu se objevují noví konkurenti, kteří mají výhodu nejen ve struktuře vlastních nákladů ale i v geografické poloze v blízkosti rostoucích trhů. V bitvě o nejnižší ceny, mají japonští a evropští výrobci obráběcích strojů v dlouhodobém horizontu nedobré vyhlídky. Pokud se zásadní řešení neobjeví v dohledné budoucnosti, zůstane nám stále ještě možnost orientace na aplikace, kde cena obráběcích strojů není rozhodujícím faktorem. Čím náročnější jsou požadavky zákazníků, tím větší je naše šance na úspěch.

Jakými argumenty zdůvodníte fakt, že zákazníci budou muset sáhnout hlouběji do kapsy? Konkurence, zejména z Číny se rychle učí. Jak se bude Okuma a další globální hráči bránit?

Karl-Heinz Dreyer: Přizpůsobivostí, snižováním rizik a vytrvalostí. Pod pojmem přizpůsobivost a pružnost mám na mysli především schopnost nás a našich prodejních  partnerů naslouchat a sledovat naše zákazníky, abychom  zjistili, co skutečně potřebují a aby se s dostali o krok napřed. Nabízíme moderní, přesné, odolné a spolehlivé stroje. Zvládáme integrovat automatizační techniku. Máme své vlastní vysoce výkonné  řídící systémy, svou koncepci pohonů a disponujeme také širokou škálou vlastních inteligentních softwarových řešení. Naše know-how budeme dle požadavků našich zákazníků trvale rozšiřovat. Požadavkům trhu bude  Okuma přizpůsobovat i své vnitřní struktury a organizaci. V současné době, Okuma investuje téměř 100 milionů EUR do modernizace výroby ve svém základním závodě v japonském Oguchi. Cílem je snížení nákladů, zvýšení efektivity a zkrácení dodacích lhůt.

A co je míněno snižováním rizik a vytrvalostí?

Karl-Heinz Dreyer: Snižováním rizik mám na mysli především to, co japonci rozumí pod pojmem Poka Yoke. Cílem je efektivní výroba, bezvadné výrobky, které jsou schopny podávat spolehlivý výkon po celou dobu své životnosti. CNC-řízené obráběcí stroje jsou velmi složité. Okuma vidí další rozvoj jako evoluční proces, sestávající z uvážlivých kroků zlepšování a zahrnuje v sobě  testovací fáze a rozsáhlé ověřování. Průkopnické vývojové prvky  Okumy, jako jsou například aplikace systému teplotní kompenzace - Thermo-Friendly Concept; prevence před kolizemi - Collision Avoidance System CAS nebo systém potlačení vibrací při obrábění - Machining Navi ukazují, jak prevence  a vytrvalost vstupují do hry. Přehnané aktivity, pokud jde o design nebo barevnost provedení krytů nebo cenově  motivované inovace jsou aspekty, které ponecháme ostatním. Produktivní a ekonomické může být pouze to, co trvale naplňuje původní záměr.

Jak je  Okuma dlouhodobě finančně zajištěna? Výnosy výrobců obráběcích strojů se  často pohybují na úrovni  zůstatků na spořících účtech soukromých střadatelů.

Karl-Heinz Dreyer: Úplné údaje za fiskální rok 2011/2012, který skončil na konci března nejsou zatím k dispozici. Je již ale jisté, že  Okuma vykáže opět v toto období zisk, který postačí k financování vlastního vývoj a investice.

Dovolte osobní otázku na závěr? Jak se bráníte blues stáří po 50 letech zaměstnání?

Karl-Heinz Dreyer: Žádné takové starosti nemám. Jsem stále fit, mám rád cyklistické výlety a cestování obecně. Mimoto bych chtěl opět hrát hudbu, například saxofon. Také se těším z toho, že mám více času  na studium umění a dějin umění 18. a 19. století. A mnoho dalšího.

Přílohy dokumentu


Rozhovor Technik 04/2013

velikost: 0.91 MB

zobrazit soubor

Copyright Misan s.r.o. 2002 - 2024
Misan s.r.o.
Ke Vrutici 1795
289 22 Lysá nad Labem
+420 325 551 440
+420 325 551 062
+420 325 552 924
+420 602 311 796 (hotline servis)
lysa@misan.cz