Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Robotizované pracoviště se strojem Okuma MU-4000V

Misan
7. 5. 2020 14:22
Čtenářů: 6125
Misan s.r.o. realizoval nové robotizované pracoviště pro autonomní výrobu tvarově složitých součástí s vysokým stupněm bezobslužnosti. Základem je pětiosé obráběcí centrum Okuma MU-4000V.

Aplikace automatizace ve spojení s číslicově řízenými obráběcími stroji je celosvětovým hitem posledních let. Důvodů je celá řada - tlak na zvyšování produktivity a snižování nákladů výroby, požadavky na zajištění dlouhodobé kvality výroby, omezené zdroje pracovní síly,...

Česká Republika také postupně zvyšuje podíl automatizovaných obráběcích pracovišť vůči tradičnímu způsobu lidské obsluhy. Výrobním společnostem, které chtějí být v budoucnu konkurenceschopné nic jiného ani nezbývá.

Automatizovat technologické pracoviště obrábění lze různými způsoby a technickými prostředky. Počínaje od jednoduchých, monofunkčních řešení až po složité a sofistikované celky. Skupin kritérií pro rozhodování o vhodné metodě automatizace je několik - ekonomické, technické, sociální. Z těch technických jmenujme alespoň požadovanou dobu bezobslužného provozu, variabilitu výroby a další, specifické požadavky (měření dílců, čištění, značení, balení, atd.).

Misan s.r.o. se věnuje automatizaci obráběcích strojů již řadu let. Za tu dobu jsme realizovali a uvedli do provozu výrobní buňky různých koncepcí dle požadavků našich zákazníků. Jedním z posledních přírůstků do této rodiny je robotické pracoviště, jejímž zadavatelem byla plzeňská společnost Hofmeister s.r.o.

Výrobní buňka je koncipována pro bezobslužný provoz po dobu celého víkendu při malosériovém až kusovém charakteru výroby. Tomuto požadavku odpovídá jak kapacita zásobníku technologických palet tak velkokapacitní regálový zásobník nástrojů obráběcího centra Okuma MU-4000V. O manipulaci s jednotlivými technologickými paletami se stará 6-osý průmyslový robot se sériovou kinematikou a nosností 125kg na zápěstí.

Podrobnější popis celého pracoviště najdete v článku Ing. Škabrahy ze společnosti Hofmeister - viz pdf příloha níže.

Informace o použitých prvcích od japonské firmy Kosmek můžete získat z krátkého videa zveřejněného jejich evropskou pobočkou. Odkaz je ZDE.

Přílohy dokumentu


Techmagazin - Unikátní robotizované pracoviště předáno do provozu

velikost: 3.11 MB

zobrazit soubor

Copyright Misan s.r.o. 2002 - 2024
Misan s.r.o.
Ke Vrutici 1795
289 22 Lysá nad Labem
+420 325 551 440
+420 325 551 062
+420 325 552 924
+420 602 311 796 (hotline servis)
lysa@misan.cz