Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Okuma v novém zastoupení

Okuma
24. 3. 2013 10:41
Čtenářů: 18916
Odborná veřejnost v České republice i na Slovensku již v kuloárech zaregistrovala připravovanou změnu, ke které se rozhodl japonský výrobce obráběcích strojů společnost Okuma na obou trzích.

K poslednímu únoru 2013 skončila smlouva o obchodním zastoupení pro společnost CNC Invest a CNC Invest SK a veškeré záležitosti spojené se značkou Okuma na českém a slovenském trhu přejímá společnost Misan a Misan SK, která se do povědomí především technické veřejnosti dostala zastupováním jiného japonského výrobce obráběcích strojů – Yamazaki Mazak. Tento fakt je však již minulostí a nyní se začínají psát nové dějiny této společnosti. Redakce MM Průmyslového spektra dostala exkluzivitu na rozhovor s viceprezidentem Okuma Europe GmbH Maxem Pieperem, který nám poskytl bližší informace ohledně této záležitosti.
 

MM: Jaká je aktuální pozice společnosti Okuma na světovém trhu obráběcích strojů? Ve kterých oborech zaznamenáváte největší úspěchy a které trhy vidíte pro vás v budoucnu jako perspektivní?

 

Max Pieper: Po dobu více než sto let existence Okuma Corporation tato firma vyvíjí a vyrábí širokou škálu obráběcích strojů disponující špičkovou technologií. Jsme hrdí na to, že jsme od samého prvopočátku coby všestranný výrobce vyvíjeli své stroje se svým systémem řízení. Inteligentní technologie jako Thermo-Friendly Concept pro zajištění vysoké přesnosti či Collision Avoidance-Systém nebo Machining Navi jsou důkazem našeho inovačního myšlení.
Světový trh obráběcích strojů se bude kvůli rostoucí poptávce po průmyslových výrobcích neustále rozšiřovat. Ve společnosti Okuma využíváme vysokého kreditu vlastností japonské produkce jako takové. Chceme nadále dodávat na trh vysoce kvalitní a funkční výrobky s vysokou přidanou hodnotou pro zákazníka. Hlavní centrum naší výroby i nadále zachováme v Japonsku, čímž bude zajištěna kontinuální vysoká úroveň technologie a kvality produkce. Ačkoliv ekonomická situace v Evropě se liší podle jednotlivých států a průmyslových odvětví, jsme plně připraveni využít naše základní znalosti pro strategické přístupy do těchto teritorií a segmentů. Současné neperspektivní trhy, jako jsou Řecko, Portugalsko a Španělsko, jsou naštěstí kompenzovány rozvíjejícími se trhy ve východní Evropě.
 
 
MM: Trh obráběcích strojů má své vlastní specifikace pro změny stability, vzájemného porozumění a důvěry. Máte vysvětlení, proč jsme svědky tolika změn u firem Mori Seiki, DMG, Mazak a nyní i Okuma v České republice v posledních měsících, jak odrazem globální strategie, tak i teritoriálních?
 

Max Pieper: Bohužel nejsem kompetentní odpovědět na váš dotaz, nebo  za posledních 17 let jsme na vašem trhu nebyli napřímo, ale skrze obchodní zastoupení firmy CNC Invest. A tudíž nemáme osobní poznatky k vytvoření fundovaného názoru.

MM: Ano, společnost Okuma byla po dlouhá léta reprezentována na českém a slovenském trhu společností CNC Invest. Proč jste se rozhodli o ukončení spolupráce?

Max Pieper: Dohoda o spolupráci s CNC Invest po vzájemné dohodě skončila ke dni 28. února 2013. Důvodem byl rozdílný pohled na budoucí pronikání na váš trh. Rád bych na tomto místě poděkovali společnosti CNC Invest za důvěřivou a dobrou spolupráci.

MM: Na základě jakých kritérií jste se rozhodli právě pro firmu Misan jako vašeho nového obchodního partnera?

Max Pieper: Servisní a aplikační schopnosti této společnosti jsou klíčovými kritérii, proč se firma Okuma rozhodla právě pro ni. Společnost Misan byla založena v roce 1996 a nyní disponuje 28 zaměstnanci z nichž více než polovina jsou servisní pracovníci. V roce 2004 byly otevřeny nové moderní prostory v Lysé nad Labem, jenž disponují 1600 čtverečními metry showroomu, 500 metry kanceláří a 100 metry prezentačních místností. Zvolili jsme Misan jako našeho budoucího partnera v České republice a na Slovensku, protože je zákaznicky orientovanou společností a je dobře etablovaná na vašem vysoce konkurenčním trhu.

MM: Misan je známý jako společnost zajišťující komplexní služby a činnosti související s obráběcími stroji, výrobními technologiemi a automatizací. Má tato skutečnost součinnost s vašimi plány na území České a Slovenské republiky?

Max Pieper: Ano, to je absolutní shoda s naším pohledem, jelikož evropský trh je řízen technologiemi. Okuma potřebuje spolehlivé partnery, kteří jsou schopni sledovat potřeby trhu. A s tím jsme se v Misanu jak u jeho vedení, tak zaměstnanců, setkali.

MM: Má společnost Okuma plány v dlouhé budoucnosti založit na českém trhu přímé obchodní zastoupení skrze dceřinou společnost (např. Okuma CZ)? Mnoho světových výrobců po prvotním etablování na zdejším trhu skrze dealera tento krok následně realizuje.

Max Pieper: Ne, nikoliv. Takové plány zatím neexistují. Celosvětová struktura firmy Okuma je založena na úzké spolupráci s lokálními dealery. Vedle Okuma Europe GmbH jsou jednotlivé trhy podporovány Technologickým centrem v Krefeldu, kde se nachází i výše zmíněná evropská centrála, dále v jižním Německu v Langenau, ve východním Rakousku v Parndorfu a v Moskvě a v Paříži jsou partneři pro podporu efektivní a pružné práce našich dealerů. Tato centra jsou v současné době v dostatečném počtu pro naše pokrytí evropského trhu.

Přílohy dokumentu


Článek MM 3/2013

velikost: 1.71 MB

zobrazit soubor

Copyright Misan s.r.o. 2002 - 2024
Misan s.r.o.
Ke Vrutici 1795
289 22 Lysá nad Labem
+420 325 551 440
+420 325 551 062
+420 325 552 924
+420 602 311 796 (hotline servis)
lysa@misan.cz